Samen kunst beleven

Bij Vitalis WoonZorg Groep kunnen bewoners van de psychogeriatrische afdelingen, in hun eigen vertrouwde omgeving, samen met hun bezoek genieten van een speciaal voor hun ontwikkelde sensorische museumroute. Via verschillende afdelingen worden ze langs aansprekende kunstwerken geleid. Deze kunstroute wordt ondersteund door een audiotour voor bewoners en hun bezoek. Samen kunst beleven is een samenwerkingsproject van Vitalis WoonZorg Groep en Lady Penelope Design.

Samen kunst beleven is een sensorische museum audiotour voor ouderen met dementie en hun bezoek. Op de gesloten afdelingen van Vitalis Peppelrode staan vijf kunstobjecten. Dit zijn kunstwerken die aantrekkelijk zijn voor bewoners met dementie, maar ook voor hun bezoek. De objecten bevatten drie niveaus. Het eerste niveau is gericht op de persoon met dementie. Dit niveau bestaat uit zintuigprikkelingen (beeld, geur, geluid, tast) gericht op de belevingswereld van de bewoner met dementie. Het tweede niveau is gericht op het bezoek (mantelzorger, familielid, vriend). Deze groep krijgt zowel inhoudelijke informatie over het kunstwerk zelf als achtergrondinformatie over hoe het kunstwerk mogelijk beleefd wordt door iemand met dementie. We bieden als het ware een kijkje door de ogen van iemand met dementie en geven zo op een speelse wijze achtergrondinformatie over de ziekte en het kunstwerk. Het laatste niveau is gericht op een gezamenlijke beleving en of activiteit n.a.v. het kunstwerk. Een fantastische ingang voor ongedwongen contact op gelijkwaardig niveau. Door de eigen beleving, waar niets goed of fout aan kan zijn, komen begeleider en bewoner op eenzelfde niveau te staan. De bewoner is even geen patiënt of cliënt, maar iemand die ook jong geweest is en midden in het leven heeft gestaan, iemand met een rugzak aan ervaringen. 

De kunstroute wordt begeleid door een audiotour. Er is een geluidsfragment voor degene met dementie gericht op zijn of haar belevingswereld. En er is een geluidsfragment voor de begeleider, gericht op het kunstwerk en op achtergrondinformatie. Deze geluidsfragmenten zorgen voor meer verdieping. De begeleider kan per object kiezen uit 3 verschillende geluidsfragmenten. Zo blijft de audiotour ook voor begeleiders aantrekkelijk als deze de kunstroute meerdere keren bezoeken.

Naast een ingang voor ongedwongen contact op gelijkwaardig niveau zorgt de museumroute er ook voor dat bewoners verleid worden om meer te bewegen. In de kunstroute gaan we elementen opnemen die bewoners stimuleren om van object naar object te lopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lichteffecten of geluiden die de aandacht trekken. Zo worden bezoekers als het ware van kunstwerk naar kunstwerk geleid door het volgen van een lichtroute.

Ongedwongen contact, kunst toegankelijk voor iedereen, zintuigprikkelend.

Meer informatie
Wendy van Zon, coördinator kunst en cultuur Vitalis Intensieve zorg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Partners

Samen kunst beleven is een samenwerkingsproject van Vitalis WoonZorg Groep en Lady Penelope Design.

Responsive image
Responsive image