Tonen over toen

Levensverhalen in liedjes van nu.

Zet vijftien singer-songwriters en dertig bewoners van Vitalis bij elkaar en je krijgt dertig eigentijdse liedjes om bij weg te dromen. Liedjes over de verhalen van toen, geïnspireerd op dierbare herinneringen van bewoners. Nummers die lekker klinken, die bij kunnen dragen aan een goed gesprek en waardevol contact.
Voor iedereen beschikbaar via de Vitalis SamenUITagenda en Spotify!

In het project Tonen over Toen gingen vijftien singer-songwriters in gesprek met dertig bewoners van Vitalis Wissehaege, Brunswijck, Peppelrode, Vonderhof en Residentie De Hoeve en WoonincPlusVitalis Wilgenhof, Kortonjo en De Horst/Kronehoef. Op basis van dit gesprek componeerden zij een lied en gaven een privéconcert aan alle deelnemers. Op zondag 18 juli 2021 stonden ze gezamenlijk op het podium tijdens een concert in POPEI.

Ieder lied begon met een één op één afspraak met een bewoner en een singer-songwriter. Door samen in gesprek te gaan verzamelden de singer-songwriter persoonlijke verhalen en levenservaringen die de basis vormden voor een lied.

Na een eerste pilot periode met liedjesmaker Anne Stockman, die voor 5 bewoners een persoonlijk lied maakte,  is het project in de tweede fase opgeschaald en uitgebreid naar 30 liedjes, 15 singer-songwriters, 30 bewoners en 60 familieleden. 

 

Anne en stadsdichter Iris Penning begeleiden de Singer-Songwriters. Eindhoven in beeld, brengt het project in beeld en als afsluiting volgt er een groot concert in POPEI, waarin alle Singer-Songwriters hun liedjes ten gehore brengen. Een concert voor familie, zorgmedewerkers en geïnteresseerden.

Dit project is bedacht en ontstaan tijdens de eerste Corona lock-down, waarbij bewoners en familieleden elkaar nauwelijks nog konden ontmoeten. Zeker ten tijden van de Covid-19 uitbraak en de bijbehorende beperkingen, was dit project een uitlaatklep voor bewoners en versterkte het project de band tussen bewoners en hun familieleden. Een prachtig project, dat mensen nader tot elkaar laat komen, een manier om troost te vinden en om de ander te laten weten wat je voelt. Luister de liedjes waar, wanneer en met wie je wilt via de buttons linksonder aan deze pagina. 
Het project is een initiatief van Vitalis, Centrum voor de Kunsten en POPEI

Achtergrond:
Dit project is onderdeel van het kunstprogramma Vitalis geeft zin. Vitalis neemt met deze projecten deel aan het landelijke Programma Kunst en Cultuur in de Langdurige Zorg en Ondersteuning. Hierbij wordt onderzoek gedaan door de Leyden Academy.

Meer informatie
Maaike Mul coördinator kunst en cultuur Vitalis wijkzorg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Wendy van Zon, coördinator kunst en cultuur Vitalis intensieve zorg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Galerij/ Media


Film: Het leven in een lied
 
Kijken filmpjes
Film Button Kyra en Dany
Film Button Mientje door BjorkFilm Button Maar ik heb een passie door Bjork
Film Button de Appeldief door RaoulFilmButton La Buena Vida door Tristan Trouwen
beeld: John Meurmans en Paul Veltman

bron|Studio040|Pleun Wolters|28 april 2021|

Artikel: Levensverhaal van Truus vormt inspiratie voor een lied

Luister liedjes 
Button Cor DhrLemmensButton Cor Mevr.deBouwe
Button Cor Mevr.BallingsButton Frederique Mevr.Verdel
Button Kathleen Mevr.deJongButton Kathleen Mevr.Donders
Button Saskia Mevr.TrienekensButton Lenneke DhrGroen
Button Dani Mevr.denDekker1Button Dani Dhr.Mevr.vanderMeer
Button Patrick Mevr.vanLeeuwenButton Patrick Mevr.Buss
Button Stijn Dhr.CuijpersButton Stijn Mevr.Sweers
Button Bjork Mevr.KornhipsButton Bjork Mevr.Witzenberg
Button Michiel Dhr.BocklingButton Michiel Mevr.Heuvel
Button Roel Mevr.ScheepersButton Roel Mevr.vanderMeere
Button Raoul Mevr.deBarButton Raoul Mevr.Verstraeten
Button Tristan Dhr.WilderbeekButton Tristan Mevr.Schreijnemaekers
Button Kyra Dhr.vdVeldenButton Kyra Dhr.MevrKoutrik
Button Anne Mevr.LemckertButton Anne Mevrpng
Button Iris Mevr.vanAsperenButton Iris Mevr.Rosier

Responsive image
Responsive image
Heterdaad logo klein

Partners

Dit project is een initiatief van Vitalis WoonZorg Groep, CKE en POPEI en wordt mede mogelijk gemaakt door de ministeries van OCW en VWS, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK.

Responsive image
VVGlogoPartnersBlanco