From-O-shop

Ontwerper Robin Weidner heeft afgelopen jaar samengewerkt met de mannen van de houtbewerkingsgroep van Vitalis Wissehaege. Hij ging opzoek naar mogelijkheden om de mannen, ondanks hun lichamelijke beperkingen, met hout te kunnen laten werken. Hiervoor ontwikkelde Robin een modulair systeem en tevens mal, om makkelijker te kunnen boren of zagen. Met de From-0-shop wil hij ambachtelijk werk weer onder de aandacht brengen en dan in het bijzonder bij ouderen, die het echte ambacht en het handwerk nog kennen van vroeger.

Juist in de huidige maatschappij die gedreven is door automatisering, digitalisering en efficiëntie, processen die de afstand tot het ambacht groter maken, is het belangrijk om op deze manier te ervaren dat samenwerken in een werkplaats plezier en voldoening kan geven en kan leiden tot nieuwe sociale contacten. Het handwerk wat nu meer zelfstandig kan worden uitgevoerd, brengt voldoening en waardigheid en blijkt een mooie manier te zijn om ouderen nuttig en zinvol werk te laten doen. Het modulaire systeem, de mallen, de workshops (met instructeurs) en de productvoorbeelden die beschikbaar zijn in de From-0-shop maken dit mogelijk en gaan tevens het verlies van kennis van ambachtelijk werken in de houtbewerking tegen.

 

Robin Weidner is afgestudeerd aan de masteropleiding Social Design van Design Academie Eindhoven. Vóór deze opleiding heeft Robin zich gespecialiseerd als meubelmaker en studeerde hij Product Design in Duitsland.
Wilt u meer weten over zijn werk, kijk dan op www.robin-weidner.com of www.from-0-shop.com

Robin Weidner is ook als ontwerper betrokken geweest bij het ombouwen van de fietsen van het project Vonderboys. Hij maakte samen met de mannelijke bewoners van Vitalis Vonderhof (de Vonderboys) de piraten duofiets. Deze eerste ontmoeting van het samenwerken met ouderen bleek zo’n groot succes dat Robin dit project bedacht heeft en opnieuw de samenwerking met ouderen opgezocht heeft in dit project.

Design en oude ambachten combineren, Mannelijke energie delen met elkaar, Design voedt verwondering.

Meer informatie
Wendy van Zon, coördinator kunst en cultuur Vitalis intensieve zorg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Partners

Dit is een samenwerking van Vitalis WoonZorg Groep, locatie Wissehaege met Robin Weidner.

Responsive image
Responsive image