Balans door dans

Bij Vitalis Peppelrode dansen bewoners en wijkbewoners met de ziekte van Parkinson wekelijks samen met hun familieleden, vrienden en (zorg)medewerkers.
Vitalis intensieve zorg biedt samen met CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven) een speciaal ontwikkelde dansmethode aan voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun partner, mantelzorger of zorgmedewerker. Samen iets leuks doen staat centraal.

Onder begeleiding van een dansdocent gaan deelnemers een uur aan de slag met dans. Het gaat om bewegen, maar vooral ook om plezier, ontspanning en elkaar ontmoeten. Zittend en staand, maar ook – indien mogelijk- bewegend door de ruimte. Verschillende elementen van dans worden aangesproken zoals: tijd, kracht en ruimte en daarmee ook motoriek, dynamiek en balans. Dans vergroot de kwaliteit van leven. Fantasie en verbeelding worden aangesproken waardoor de hersenen ook op een andere manier gestimuleerd worden. En misschien nog wel het állerbelangrijkste: de deelnemer voelt zich danser

Naast de reguliere lessen Dansen met Parkinson worden deze lessen ook wekelijks, in een meer besloten vorm, op de twee Parkinson Expertise afdelingen van Vitalis Peppelrode aangeboden. Tijdens deze lessen ontmoeten zorgmedewerkers en bewoners (met hun mantelzorgers) elkaar op een andere manier. Ze dansen samen en leren elkaar nog beter kennen. Samen werken we op ontspannen wijze aan onze gezondheid en hebben het leuk samen.

‘Ik leef van dinsdag naar dinsdag’ Francien, bewoonster Peppelrode ‘Verruimend is het woord voor Dansen met Parkinson’ Bram bewoner Peppelrode

Meer informatie
Wendy van Zon, coördinator kunst en cultuur Vitalis intensieve zorg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Partners

CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven)
Fotografie: Ben Wilde, fotostudio BM Nuenen en Saskia van der Hilst

Responsive image
VVGlogoPartnersBlanco