Nieuw talent

Vitalis biedt aan alle medewerkers een inspiratie workshop aan. Een workshop waarbij een plan gemaakt wordt, om vanuit de eigen hobby, passie en talent, een activiteit uit te voeren samen met bewoners. De missie van Vitalis is de kunst van het gelukkig oud zijn.

Geluksmomenten creëer je door leuke dingen te doen, aardige mensen te ontmoeten, eropuit te trekken, ertoe te doen en mee te doen dus. Voor cliënten, maar ook voor medewerkers en vrijwilligers. NIEUW / TALENT combineert daar waar de medewerker goed in is, waar de medewerker passie voor heeft, met de kunst van gelukkig oud zijn. Het brengt mooie avonturen teweeg, haalt bijzondere verhalen boven, brengt mensen samen, laat medewerkers tot bloei komen en laat de kracht zien van het inzetten van eenieders passie en talent in het creëren van geluksmomenten voor onze bewoners

Goede zorg leveren lukt het beste als medewerkers vitaal zijn en zelf verantwoordelijkheid nemen. In samenwerking met de coördinatoren Kunst en Cultuur is het project NIEUW/TALENT ontwikkeld. Met NIEUW/TALENT vergroten medewerkers het welzijn van bewoners door de inzet van hun passies en talenten (hun hobby’s) tijdens het werk. De deelnemers zoomden in op de eigen passies en talenten tijdens een workshop, gegeven door de coördinatoren Kunst en Cultuur. Na de workshop krijgen alle deelnemers tijd en ruimte om hun passie en talent om te zetten in een avontuur dat ze samen met een of meerdere bewoners gaan beleven.

De workshops en het inzetten van hun passie:
- Geeft medewerker nieuwe inzichten in eigen werk en in mogelijkheden van bewoners (bewoners kunnen vaak meer dan je denkt).
- Laat zien dat passie en talent van alle leeftijden is.
- Daagt medewerker uit om nieuwe dingen (te blijven) leren en samen nieuwe uitdagingen aan te gaan. Daagt uit tot een leven lang leren.
- Stimuleert design thinking en het probleemoplossend vermogen bij medewerkers.
- Verlegd voor de bewoners de aandacht van zorg naar het gehele welzijn, door samen deze passies te delen en ervaren.
- Zet passie en talent centraal binnen de zorg, draagt bij aan zowel het levensgeluk van de bewoners en werkgeluk van de medewerkers van Vitalis.

Daarnaast leerden medewerkers bewoners en collega’s op een andere, meer ontspannen manier kennen. Het project is ontwikkeld in samenwerking met HR adviseurs van Vitalis, de Vitalis Academie en Vitalis PR &Communicatie.

 

Uit de praktijk

- Judith van der Vleuten, helpende De Horst/Kronehoef, maakt 3D-kaarten
“Tijdens de inspiratieworkshop maakte ik kennis met elf andere mensen. De deelnemers waren heel verschillend. Onder andere een kok, een receptioniste, iemand van welzijn & activiteiten, van de huishoudelijke dienst en zelfs onze manager. De workshop was een avontuur met ons in de hoofdrol. We gingen op reis en verzamelden alle ingrediënten om ons avontuur vorm te geven. Uit de workshop kwamen bijzondere ideeën.
Ik was een van de deelnemers die met de bewoners aan de slag wilde gaan met mijn talent. Ellis en Angela van het team welzijn & activiteiten hielpen me bij het organiseren. Ondanks dat ik goed ben in 3D-kaarten maken, en mijn passie graag met bewoners wil delen, was ik vooraf heel zenuwachtig. Wat zouden ze ervan vinden? Maar de reactie van de bewoners was geweldig. Ook anderen om mij heen reageerden super leuk. In de gang herkende men mij zelfs van Facebook. Maar het belangrijkste was dat de bewoners hebben genoten van de middag en dat ik er met veel plezier aan heb meegewerkt. Door dit project heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en ik heb er leuke contacten aan overgehouden."

- Ingrid Bodewes en Yvon van der Heijden, zorgmedewerkers Peppelrode, gaan samen met bewoners vissen.
"Met dank aan Vitalis en camping het Denneke, hebben we een geluksmomentje kunnen creëren voor 3 van onze bewoners. Op Donderdag 20 augustus zijn we met de bus naar de camping gegaan waar een mooie vijver bij is, om vissen te vangen. We hadden prachtig weer eigenlijk iets te heet maar dat mocht de pret niet drukken. Nadat de hengels klaar gemaakt waren kon het vissen beginnen. Eerst een paar kleine visjes maar later ook grote karpers. Rond de middag lekker broodjes en salades gegeten, maar toen vlug weer verder met vissen. In totaal hadden we 8 kleine voorentjes en 7 karpers gevangen.
Omdat deze vissen niet te eten zijn, zijn we op de terugweg nog even bij de visboer gestopt om wat kibbeling te halen. De heren kwamen moe en voldaan thuis en kunnen niet wachten op een volgende keer.”

- Maud Hendriks, receptioniste Parc Gender, ging op bezoek bij bewoners met haar sierkatten.
“Siamezen zijn nieuwsgierige, ondernemende, mensgerichte katten en hebben een heel aparte uitstraling omdat ze slank zijn en hele grote oren hebben! En dat roept bij bewoners iets op waardoor je interactie krijgt. Leuk om daar met de bewoners over te praten en ze te laten aaienn

- Angela Wellink, coördinator welzijn & activiteiten,
wilde haar passie voor techniek en wetenschap delen door samen met bewoners, bezoekers en medewerkers een Lego (kunst)werk bouwen “Bouwen met Lego kinderachtig? Helemaal niet. Je kunt er gave dingen mee maken. Om dat te laten zien aan bewoners was eerst een uitdaging maar al gauw bleek dat van vooroordelen over spelen met Lego weinig overbleef. Vanuit mijn hobby heb ik nu ook een andere kijk gekregen op het neerzetten van een activiteit.”

 

Galerij/ Media

Film: Nieuw / Talent

Vindt u het leuk om uw resultaten te delen in de galerij? 

Responsive image
Responsive image
Responsive image

Partners

Nieuw talent is een initiatief van de Vitalis WoonZorg Groep 

Responsive image
Responsive image